Ik wil met mijn werk dieren een podium geven

Ik teken en schilder dieren, niet als symbool, niet als trofee, niet als decoratie maar als uniek, emotioneel en intelligent wezen. De tegenstrijdigheid waarmee wij met dieren omgaan verwart me. Ik portretteer dieren en ontmoet daardoor veel mensen voor wie hun dier hun beste vriend is. Anderzijds behandelen we dieren heel slecht. We ontnemen ze hun leefgebied en leefomstandigheden, bejagen ze, we zien ze als product en we eten ze op.

Naast het onderwerp is voor mij het schilderen op zich erg belangrijk. Ik werk in diverse technieken, zoals tempera, olieverf, aquarel, pastel enz. Ik maak mijn verf meestal zelf en onderzoek al schilderend gelaagdheid, handschrift, kleur, materiaal, compositie, drager en formaat.

Ik werk momenteeel aan 4 series: “my best friend”,”thuiskomen”, “the day we met’ en “werk in opdracht”.

De serie “My best friend”: Dit zijn schilderijen van Catootje huisgenoot, beste vriendin en model.

De serie “Thuiskomen”: Hier staan gedomesticeerde dieren in hun huiselijke omgeving centraal en gaat het over geborgenheid en veiligheid.

de serie “The day we met”: Deze serie heeft de geluksensatie van de ontmoeting met dieren in het wild tot onderwerp. (The day we met is de titel van een love song van Anthony Hamilton. Hij bezingt hoe op ‘the day we met’ een liefdesrelatie ontstond “you thaught me how to breath’.)

dierportret

“Werk in opdracht.” Ik werk graag in opdracht. Ik hou van het sociale aspect en deel hierin mijn ervaring uit “my best friend”, een dier als je beste vriend.

Het proces: ik bezoek de opdrachtgever en praat met hem/haar over het dier. De opdrachtgever noemt de 5 belangrijkste karaktereigenschappen en maakt de keus in formaat en techniek. Ik maak foto’s die ik al of niet bewerk en samen met de opdrachtgever bepalen we wat het gaat worden. In achtergrond en sfeer laat ik me leiden door de omgeving en de gesprekken en tijdens het maakproces wordt intensief contact onderhouden.

 

Mijn opleiding ontving ik aan de KABK in Den Haag. (MOA +MOB) waarna een artist-in-residence in Z-Frankrijk, aangeboden door de Kröller-Müller Stichting. Naast mijn eigen beeldend werk was ik jarenlang docent schilderen en oriëntatie op kunst aan de Hoge School vd Kunsten Utrecht . Tevens was ik eigenaar van “Ferme Jacoby” een groepsatelier in de Belgische Ardennen waar ik zelf werkte en seminars gaf aan studenten en waar andere kunstenaars workshops gaven en schildervakanties organiseerden. Mijn atelier is nu in Scheveningen. Ik ben lid van Art&Jazz en Kunst Op Scheveningen (KopS) Van 2017 -2020 was ik bestuurslid van Kunst Op Scheveningen. Van 2021 –. … maak ik deel uit van de selectiecommisie van KopS.