Ik wil met mijn werk dieren een podium geven

Ik teken en schilder dieren, niet als symbool, niet als trofee, niet als decoratie maar als uniek, emotioneel en intelligent wezen. De tegenstrijdigheid waarmee wij met dieren omgaan verwart me. Ik portretteer dieren en ontmoet daardoor veel mensen voor wie hun dier hun beste vriend is. Anderzijds behandelen we dieren heel slecht. Iets waar ik wakker van lig. Ik kies de liefdevolle kant om te schilderen in de hoop om met ‘soft power’ een zaadje te planten waardoor de mensen sensitiever naar dieren worden.

Naast het onderwerp is voor mij het schilderen op zich erg belangrijk. Ik werk in diverse technieken, zoals tempera, olieverf, aquarel, pastel enz. Ik maak mijn verf meestal zelf en ervaar ieder nieuw werk weer als een beeldend avontuur.

Mijn dierportretten zijn op dit moment onder te verdelen in 2 series:
De serie: “My best friend”
Hieronder vallen de dieren, waaronder de portretten in opdracht- die iemands beste vriend zijn.

En de serie: “The day we met”
Deze serie heeft de geluksensatie van de ontmoeting met dieren in het wild tot onderwerp. The day we met is de titel van een love song van Anthony Hamilton. Hij bezingt hoe op ‘the day we met’ een liefdesrelatie ontstond “you taught me how to breathe’.

 

Werk in opdracht:
Ik hou ervan om via mijn beeldend werk in verbinding te staan met mens en dier en werk graag in opdracht.

Het proces:
dierportretIk bezoek de opdrachtgever en praat met hem/haar over het dier. De opdrachtgever noemt de 5 belangrijkste karaktereigenschappen en maakt de keus in formaat en techniek. Ik maak foto’s die ik al of niet bewerk en samen met de opdrachtgever bepalen we wat het gaat worden. In achtergrond en sfeer laat ik me inspireren door de omgeving en de gesprekken en tijdens het maakproces wordt intensief contact onderhouden.

Mijn opleiding ontving ik aan de KABK in Den Haag. (MOA +MOB) waarna een artist-in-residence in Z-Frankrijk, aangeboden door de Kröller-Müller Stichting. Naast mijn eigen beeldend werk was ik jarenlang docent schilderen en oriëntatie op kunst aan de Hoge School vd Kunsten Utrecht . Tevens was ik eigenaar van “Ferme Jacoby” een groepsatelier in de Belgische Ardennen waar ik zelf werkte en seminars gaf aan studenten en waar andere kunstenaars workshops gaven en schildervakanties organiseerden. Mijn atelier is nu in Scheveningen. Ik ben lid van de Haagse Kunstkring en Art&Jazz en Kunst Op Scheveningen (KopS) Van 2017 -2020 was ik bestuurslid van Kunst Op Scheveningen. Van 2021 –. … maak ik deel uit van de selectiecommisie van KopS.